Translate

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Δηλητηριώδες ψάρι στα ελληνικά νερά

Προσοχη!!!!!Συμφωνα με το νοσοκομείο Παίδων Αγλαία Κυριακού(το οποιο δέχτηκε αναφορές για δηλητηριάσεις), εμφανίστηκε το δηλητηριώδες ψάρι "λaγοκέφαλος'' στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Μεθώνης.
  Το ψάρι αυτό,ήρθε στην Μεσόγειο θάλασσα απο τον Ινδικό Ωκεανό και μεχρι σήμερα ''επισκεπτόταν'' την περιοχή της Κρήτης.Όλοι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μας προειδοποιουν να μην καταναλώνουμε το ψαρι αυτό αλλά και γενικότερα τα ψάρια που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του.(Σαφέστατα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις ''συναναστροφές'' των ψαριών)αλλά καλό είναι να αγοράζουμε ψάρια από άτομα εμπιστοσύνης και οπωςδήποτε να γνωριζουμε τον τόπο από τον οποίο προήλθε το ψάρι.

“Το δέρμα και τα εντόσθια έχουν νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Το ψάρι μπορεί κάποιος να το ξεχωρίσει εύκολα, αλλά το κακό είναι ότι εάν είναι μικρό μοιάζει με σαρδέλα, για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Εάν κάποιος το πιάσει θα πρέπει να πλύνει πολύ καλά τα χέρια του και επίσης τα ψάρια που είναι δίπλα του μπορεί να έχουν επιμολυνθεί” τονίζει στα Νέα η δρ Πολυξένη Νέου, παιδίατρος, διευθύντρια Κέντρου Δηλητηριάσεων στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Το ψάρι βρίσκεται και σε ρηχά νερά έχει μαύρες πιτσιλιές στην πλάτη και τερατόμορφο κεφάλι. Μικρό μοιάζει με σαρδέλα. Ο λαγοκέφαλος (ή λαγόψαρο) είναι επικίνδυνος αφού μπορεί να προκαλέσει παράλυση, αρρυθμίες ακόμη και το θάνατο εξαιτίας της νευροτοξίνης που φέρει στα σπλάχνα και το δέρμα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου